Carabusul

Discuție în 'Lumea Insectelor' creată de IuClik, 20 Oct 2011.

 1. IuClik

  Număr mesaje:
  778
  Aprecieri primite:
  83
  Puncte trofeu:
  28
  Animale de companie:
  Pisica, Porcusor de Guineea
  Despre carabusi (lat. Melolontha) in literatura de specialitate sunt dedicate mai multe pagini decat mult cunoscutului distrugator de cartof – gandacul de colorado. Aceasta atentie deosebita, acesti reprezentanti ai familiei Scarabaeidae au capatat-o datorita apetitului excesiv si capacitatii de a se inmulti in cantitati mari.

  [IMG]

  Speciile cele mai numeroase de carabusi, ce traiesc in Europa, sunt carabusul de est (lat. Melolontha Melolontha). Ambele specii sunt aproape identice la infatisare, ele difera doar dupa partea posterioara a abdomenului – la carabusul de vest el este mai moale. In plus, carabusii de vest se stabilesc deoseori in zone deschise, campuri, ei sunt iubitori de caldura si lumina, cel de est traieste sub coroanele umbroase a copacilor.

  [IMG]

  Ciclul de viata a carabusilor este caracterizat prin un asa fenomen, cum este anii de sezon. Inainte ca sa apara pe lume un carabus adult, ce traieste doar cateva saptamani la inceput de primavara, trebuie sa treaca 4-5 ani, de la aparitia larvei din pupa, mai apoi in luna mai (in partea de sud - aprilie), din pamint isi v-a lua zborul deja insecta adulta.

  [IMG]

  Totul incepe, atunci cand femela carabus depune ouale in pamantul moale, la o adancime de 10-20 cm. Procesul este alcatuit din mai multe incercari, pana cand sub pamant nu vor fi depuse 60-70 oua. Dupa aproximativ 1 luna jumate la suprafata incep sa apara larvele, pentru a se hrani cu radacinile plantelor tinere, iar apoi se intorc inapoi in pamant pentru a trece de iarna.

  [IMG]

  Asa timp de 3 ani, cantitatea de mancare consumata si numarul de copaci distrusi devine tot mai mare, iar larvele deja adulte sunt gata pentru a se preface in pupa. Toamna devreme, in al 4 an, timp de 6 saptamani pupa se transforma intr-un carabus deja adult, care ierneaza sub pamant la o adancime de 1 metru.

  [IMG]

  Odata cu venirea primavarii, “inchisoarea” ce a durat 4 ani se termina, si un numar mare de carabusi zboara la suprafata, consumand in calea sa frunzele suculente tinere si mugurii stejarilor, mesteceni, pini. Aceste zboruri in masa au loc o data la cativa ani, de obicei dupa unul si acelas grafic. Masculii isi iau zborul primii, femele ii urmeaza dupa 7-10 zile.

  [IMG]

  Invazia carabusilor in gospodariile fermierilor in timpuri de demult nu erau trecute fara ciudatenii. Erau atat de multi daunatori, iar despre mijloacele chimice de lupta inmpotriva lor inca nu se cunostea nimic, incat fermierilor europeni nu le ramanea nimic altceva decat … sa cheme carabusii in instanta de judecata :D

  [IMG]

  De exemplu, in 1320 intreaga populatie de carabusi, a fost convocata la tribunal in Avignon, Franta, unde au primit un ultimatum de 3 zile pentru a parasi teritoriul tarii. Deoarece de la inculpati nu a parvenit nici o reactie, instanta a decis ca carabusii sa fie prinsi si nimiciti.

  [IMG]

  Pana la inceputul secolului XX, aceasta a ramas principala modalitate de a lupta impotriva acestor insecte lacome. Cu toate acestea, ea nu a avut prea mult succes – in 1911 mai mult de 20 milioane de carabusi au fost capturati intr-o zona forestiera de numai 18 km/2. Doar cu aparitia pesticidelor, problema carabusilor a fost rezolvata in totalmente.
 2. ZooLand Reclamarius

Distribuie pagina asta