Rechinii - Cat De Multe Stiai Despre Ei?

Discuție în 'Pesti' creată de IuClik, 26 Aug 2011.

 1. IuClik

  Număr mesaje:
  778
  Aprecieri primite:
  83
  Puncte trofeu:
  28
  Animale de companie:
  Pisica, Porcusor de Guineea
  Probabil din toti pradatorii ce locuiesc pe pamint, oamenii se tem cel mai mult de rechini. Este greu sa gasesti un organism mai vechi si bine dezvoltat. Rechinii - sunt pradatori ideali si stravechi, ce au aparut acum 420-450 milioane de ani in urma, si de atunci ei nu s-au schimbat prea mult. In forma care ii cunoastem acum, ei s-au format in perioada jurasic, cand pe pamint mai traiau dinozaurii, iar primele pasari doar incepeau sa se ridice in aer.

  [IMG]

  Cu unul din acesti pradatori recent s-au intalnit in Primorie. Pe 17 august 2011, un baiat de 25 de ani a fost atacat de marele rechin alb care i-a rupt ambele maini, iar cu o zi mai tarziu a avut de suferit un scafandru de 16 ani, care s-a ales cu rani puternice la picioare.

  In apele oceanelor exista aproximativ 350 de specii de rechini, si fiecare din ei este unical. Astazi vom face cunostinta cu unii rechini si o sa aflam, care din ei intra in topul celor 3 cei mai periculosi pentru oameni rechini ucigasi.

  Rechinii - sunt animale de apa care fac parte din subclasa pesti. Toti rechii - sunt pradatori, adica se hranesc cu alte animale, de la animale de plancton pina la locuitorii apelor marine.

  Rechinii sunt foarte tenace si nu sunt sensibili la durere, ca alte vertebrate. Structura corpului a fost atit de bine perfectionata de-a lungul anilor, ca rechinii au reusit sa supravietuiasca secole intregi in lupta pentru existenta dintre diferiti pradatori care au existat cu multi ani in urma pe pamint, cu toate acestea, putine s-au schimbat de atunci in structura corpului si organelor lor.

  Nu trebuie de uitat, ca toti rechinii sunt pradatori. Daca deranjezi acesti pesti uriasi in timpul cand ei vineaza, constient sau inconstient, chiar si cele mai sigure specii sunt capabile sa atace omul.

  Rechinul pana neagra de recif (Carcharhinus melanopterus)

  Aceasta specie este raspindita in zonele tropicale ale Oceanelor Pacific si Indian. Acesta este una dintre cea mai obisnuite specie a recifului de corali, populeaza recifuri de diferite tipuri, traiesc la adancimi de cativa metri. Acesti rechini - sunt membrii mai mici a acestei familii, nu depasesc in lungime 2 metri, greutate pina la 45 kg. Pot fi intalniti la adancimi de 30 cm sau mai putin.

  [IMG]

  Din cauza dimensiunilor sale mici, practic, nu este periculoas pentru om. Desi se cunosc cazuri cand aceasta specie de rechin a atacat oameni. In toate cazurile, agresiunea din partea rechinilor a fost provocata de mirosul singelui, ce curgea din pestele vinat de om.

  [IMG]

  Rechinul de recif este foarte rasfatat. De exemplu, la transportarea rechinilor, din cauza greselii personalului apa din bazinul in care erau mentinuti a scazut cu 2 grade sub nivelul minimumului permis, si rechinii au murit de hipotermie. In alt caz, comicul britanic Guy Veneybls de 35 de ani, participind la un spectacol intr-un club de noapte in Brighton, a sarit in acvariul unde erau tinuti rechii. Rezultatul acestui numar a fost trist: Rechinul de 12 ani s-a speriat si a murit.

  [IMG]

  Rechinul cu mustati (Ginglymostoma cirratum)

  Acest rechin poate ajunge la 4 metri lungime, dar de obicei se intalnesc exemplare de la 2,5 - 3 metri. Intr-o oarecare masura se aseamana cu somnul.

  [IMG]

  Locuieste la adincimea de la 0,5 pina la 3 metri, poate sa se adune in grup de pina la 40 de indivizi.

  [IMG]

  Se hraneste aceasta specie cu crabi, caracatite, arici de mare, pesti mici.

  [IMG]

  De obicei, aceasta specie nu este periculoasa pentru oameni.

  [IMG]

  Rechinul Tigru de nisip

  Acest pradator ajunge pina la 3,5-4 metri in lungime.

  [IMG]

  In ciuda faptului ca are un aspect destul de infricosator, rechinul tigru de nisip se deosebeste de altii prin ceea ca poate ataca oamenii numai in caz de autoaparare. (Fotografie de David Doubilet):

  [IMG]

  Ar trebui de mentionat metoda originala de mentinerea flotabilitatii utilizata de acest rechin - inghitirea aerului si mentinerea lui in stomac.

  [IMG]

  Rechinul Tigru de nisip este raspindit, de regula in zonele cu climat mai cald, cel mai des poate fi intalnit linga coastele Australiene. Cea mai mare populatie traieste in largul coastei din Carolina de Nord, unde sunt multe nave scufundate.

  Dintii Rechinului Tigru de nisip

  [IMG]

  In prezent Rechinii Tigru, la fel ca multe alte specii sunt pe cale de disparitie. Toate acestea au adus la includerea rechinilor tigru de nisip in lista pestilor protejati din Cartea Rosie Internationala.

  In foto 2 scafandri arata dimensiunea unui exemplar, cu ajutorul unei rigle de 3 metri.

  [IMG]

  Rechinul Ciocan (Sphyrnidae)

  Rechinul ciocan - o specie destul de mare. Acesta este cel mai neobisnuit rechin. Principala deosebire de altii este forma capului - avind o forma absolut neobisnuita - in forma de ciocan, formind litera T, unde la capete sunt situati ochii.

  [IMG]

  Dupa una din teorii forma capului rechinul a dobindit-o treptat, pe parcursul a milioane de ani. Dupa alta teorie, ciocanul a aparut nu in rezultatul modificarilor treptate de-a lungul anilor, dar a fost rezultatul unei mutatii bruste si bizare care a avut loc.

  [IMG]

  Traiesc acesti rechini in apele calde si temperate ale oceanului Pacific, Indian si oceanul Atlantic la adincimi de 300-400 metri. Acesti vinatori agresivi se hranesc cu diverse specii de peste, caracatite, calmari si crustacee.

  [IMG]

  Rechinul Ciocan (inafara de ciocanul imens) au 3,5 - 4,2 metri in lungime si o greutate de pina la 450 kg.

  [IMG]

  In cautarea hranei rechinul ciocan, se foloseste mai mult de receptorii speciali de impulsuri electromagnetice, decat de ochi.

  [IMG]

  Din cauza dimensiunilor mari, multi cercetatori cred ca aceasta specie de rechini este una dintre cele mai periculoase pentru om. Insa primul, rechinul ciocan nu ataca niciodata. Multe din atacurile, care au avut loc in ochii mai multor persoane, au fost documentate. Intr-o zi, in 1805, in plasele dinLong Islands-au prins deodata 3 rechini ciocan. In stomacul unuia dintre ei s-a gasit corpul unui om.

  [IMG]

  Un tip din specia rechin ciocan - rechinul ciocan gigant (lungimea medie 4-5 metri) - este introdus in Cartea Rosie Internationala.

  [IMG]

  Rechinul Balena (Rhincodon typus)

  Rechinul Balena - unul din cea mai mare specie de rechini, precum si cea mai mare din reprezentantii pestilor existenti la moment pe pamint.

  [IMG]

  Desi, unii afirma ca au vazut exemplare cu lungimea de 18-20 metri, cel mai mare masurat vreodata avea in lungime 13,7 metri. Greutatea rechinului balena poate ajunge pina la 12 Tone.

  [IMG]

  In ciuda dimensiunilor sale, rechinul balena se hraneste cu plancton si alte organisme mici, tragind apa prin gura de 10 cm in diametru.

  [IMG]

  Rechinii balena prefera apa cu temperatura de la 21 la 25 grade Celsius si sunt raspinditi pe tot globul pamintesc, pot fi intalniti aproape in toate marile calde tropicale si subtropicale de pe ambele parti a ecuatorului si linga el

  [IMG]

  Rechinul balena nu este periculos pentru om si are un comportament pasnic. El nu numai ca nu ataca, dar chiar si se intoarce si pleaca, daca in calea ei apare vreun inotator.

  [IMG]

  A fost calculat ca rechiii balena pot trai pina la 100-150 ani.

  [IMG]

  Rechinul Galapagos sur de recif (Carcharhinus galapagensis)

  De obicei sunt intalniti in apele tropicale in apropierea insulelor din toate oceanele. Locuiesc la fundul apei si prefera sa ramana in apropierea tarmului cu roci subacvatice si recifuri de corali, cu curenti puternici. Acesti rechini ajung pina la 2,5 metri in lungime.

  [IMG]

  Galapagos - unul din putinii care isi arata intentia de a ataca. Inainte de atac el isi arcuieste spatele, ridica capul, coboarea inotatoarele, iar in timpul inotului se invirte si cade de pe o parte pe alta. El face parte din grupul speciilor periculoase pentru om.

  [IMG]

  Nasul rechinului este foarte sensibil la anumite mirosuri si poate detecta prezenta singelui in apa, la o concetratie de 1:1000 000, ce poate fi comparat cu o lingura de singe aruncata i piscina.

  Alta trasatura a lui - sunt foarte curiosi, excorteaza navele, lovesc in barca, urmaresc scafandrii.

  [IMG]

  Durata de viata a rechinului Galapagos este de aproximativ 24 ani.

  [IMG]

  Rechinul Gigant (Cetorhinus maximus)

  Rechinul gigant este cel mai neobisnuit reprezentant al speciilot de pesti mari. Acesta este al 2 cel mai mare peste dupa rechinul tigru. Poate avea o lungime de pina la 10 metri, si o greutate de 4 tone.

  [IMG]

  Ca si rechinul balena, rechinul gigant se hraneste cu plancton, dar nu trage apa in el, dar pur si simplu inoata cu gura deschisa larg, filtrind prin branhii tot ce nimereste in ea. In asa mod, rechinul gigant poate filtra pina la 2000 tone de apa pe ora.

  [IMG]

  Rechinii giganti pot fi intalniti atit in emisfera de Est cat si de Est a globului pamintesc, preferind zone temperate reci sau calde ca urmare a prezentei planctonului acolo.

  [IMG]

  Rechinul gigant nu este periculos pentru oameni si la moment este pe cale de disparitie.

  [IMG]

  Rechinul Taur (Carcharhinus leucas)

  Femelele ajung in lungime pina la 4 metri, masculii - 2,5 metri. Greutate maxima intregistrata a unui rechin taur prins a fost de 316,5 kg. In medie, rechinii taur au o durata de viata de 27-28 ani.

  [IMG]

  Rechinul Taur ocupa locul 3 in lista celor mai periculosi pentru oameni specii de rechini. Acesta este un animal foarte agresiv, ce are dreptul de a pretinde la titlul de cel mai ideal si puternic pradator. Sa te salvezi de un rechin taur ce te ataca, este absolut imposibil.

  [IMG]

  Hranirea unui rechin taur de un scafandru.

  [IMG]

  Ataca, acesti pradatori de obicei dimineata sau seara tarziu, si adesea la o adincime mica, de numai 0,5 - 1 metru.

  [IMG]

  Comportamentul unui rechin taur, este imposibil de a fi prezis. Ei pot incontinu sa inoate pasnic alaturi de tine, si apoi brusc sa atace. Poate musca doar ca sa cerceteze prada, sau sa atace pentru a ucide.

  [IMG]

  Rechinul Tigru (Galeocerdo cuvier)

  Acesta este unul din cele mai raspindite specii de rechini pe pamint, si ocupa locul 2 in topul celor mai periculosi rechini pentru om.

  [IMG]

  Rechinii Tigru ajung in lungime pina la 5 metri, dar pot fi intalnite si exemplare mult mai mari. Greutatea intre 570 - 750 kg. Speranta de viata este de 30-40 ani.

  [IMG]

  Dintii rechinului Tigru

  [IMG]

  [IMG]

  Pina a ajunge la lungimea de 2 metri, pe coaste pot fi observate dungi transversale, similare celor de pe un tigru, de aici a venit si numele sau.

  [IMG]

  Rechinii tigru locuiesc in marile din zonele de coasta tropicale su subtropicale. Adincimea habitatului acestui tip de rechin se incepe de la suprafata apei pina la adincimi considerabile. Ei au fost intalniti la o adincime de aproape 1 km.

  Un scafandru curajos.

  [IMG]

  Marele rechin alb (Carcharodon carcharias)

  Acest pradator imens ocupa locul 1 in topul celor mai periculosi rechini pentru oameni.

  [IMG]

  Oficial a fost mentionat ca pe 17-18 august 2011 in Primorie, Rusia, au fost inregistrate 2 cazuri de atac asupra inotatorilor de unul si acelas peste - rechin alb cu o lungime de 4 metri.

  [IMG]

  „Moartea alba“ - sub acest nume este cunoscut acest rechin deosebit de mare, care poate fi intalnit la suprafata apelor de tarm tuturor oceanelor principale ale pamintului. Ajunging la lungimea de pina la 6 metri si greutatea de 2300 kg, el este unul din cei mai pradatori pesti existenti la moment pe pamint. Rechinii albi - sunt ca torpilele, cu ajutorul cozii puternice pot atinge o viteza de pina la 24 km/h.

  [IMG]

  Oamenii de stiinta au determinat dimensiunea celui mai mare exemplar, egala cu 6,4 metri. Acest rechin a fost prins in apele cubaneze in 1945, a fost masurat si documentat de specialisti. Greutatea neconfirmata de specialisti acestui rechin prins este de 3 270 kg.

  (Fotografie de Epic Hanauer)

  [IMG]

  Gura larga si dintii ascutiti in forma de triunghi, sunt amplasati in mai multe rinduri. Specialistii recomanda atunci cand sunteti atacati de acest tip de rechin sa aplicati lovituri in fata, ochii si branhii. Este indoielnic faptul ca aceste masuri te vor ajuta sa scapi de atacul acestui rechin de 5 metri, la care timp de milioane de ani s-a dezvoltat maiestria de a ucide.

  [IMG]

  Numarul de dinti la marele rechin alb, este acelasi ca si la rechinul tigru, 280-300.

  [IMG]

  Cu toate acestea, marele rechin alb este pe cale de disparitie - pe pamint au ramas aproximativ 3500 de exemplare.

  [IMG]

  Articol pregatit si tradus de ZooLand.Md, Copierea acestui articol doar cu specificarea adresei directe spre el. Apreciati munca si Efortul depus. Ms.
 2. ZooLand Reclamarius

Distribuie pagina asta